fbpx

Tapiokový škrob NATURAL


Cena s DPH
Cena bez DPH
35,00 Kč
30,43 Kč
Cena EUR
1,43 €
Obsah balení400 g
Kód zbožíNJ059
ZnačkaNatural Jihlava
Dostupnostskladem
Vhodné:
  • při hubnutí
  • pro bezlepkovou dietu
ks

Charakteristika:
Tapiokový neboli maniokový škrob (někdy označován jako mouka) je přirozeně bezlepkový a má neutrální chuť. Má vynikající pekařské vlastnosti. Tapioka má široké využití, lze ji přidat do bezlepkové mouky a zlepšit konzistenci hotových jídel. Je vhodný na zahušťování polévek a omáček, na sladké i slané pečení.
Tapiokový škrob je výborná náhrada za klasickou pšeničnou mouku. A má opravdu široké spektrum využití. Obsahuje spoustu sacharidů, bílkoviny a hlavně neobsahuje lepek ani jiné alergeny. Tapiokový škrob je tak ideální pro celiaky, vegany či při paleo stravě.

Tapioka je škrob získávaný z oddenku manioku, který nám nejblíže může připomínat například batáty nebo brambory.

Yuca – Maniok jedlý (Manihot esculenta), známý též pod jménem cassava či yuca, nebo tapioca v Asii, je kulturní tropická rostlina z čeledi pryšcovité. Někdy se manioku podobně jako jamům a batátům přezdívá sladké brambory. Maniok je bylina nebo keř dorůstající výšky 1 až 3 metry.
Tapiokovou moukou lze nahradit u nás běžně užívanou pšeničnou mouku, což ocení zejména lidé trpící celiakií. Mouka se hodí jako adekvátní náhrada pro výrobu pečiva v bezlepkové dietě. Navíc pečivo z maniokové mouky vydrží až o tři dny déle, je velmi jemná, vláčnější a méně se drolí. Používá se pro přípravu sladkých i slaných těst, k zahušťování omáček a jiných pokrmů, může rovněž nahradit vaječný bílek při přípravě bábovek, sekaných či bramborových placek. Maso či ryby posypané maniokovým škrobem před pečením jsou vláčnější a chuťově výraznější. Ale můžeme ji nahradit marantovým nebo kukuřičným škrobem. Tapioka má však ale jemnější výsledek.
Tapiokový škrob má jedinečné expanzní (zvětšuje objem) vlastnosti, které se mohou uplatnit při pečení a smažení pekařských výrobků. Pro zvýšení objemu u chleba je vhodný přídavek ¼ – ½ šálku tapiokového škrobu, při použití rýžové mouky je nejvhodnější náhrada ¾ šálku rýžové mouky 1 šálkem tapiokového škrobu.

Jaký je rozdíl mezi tapiokovým škrobem a moukou?
• Mouka je zastřešující termín používaný k označení jakéhokoli jemného prášku získaného mletím jakéhokoli druhu zrn, obilovin a kořenů. Tapiokový škrob je druh mouky získané mletím kořenů manioku nebo manioku.
• Tapioka je bezlepková. Mouka může být buď lepková nebo bezlepková.
• Tapioka neobsahuje vlákninu a skládá se převážně ze sacharidů. Mouka může obsahovat vlákninu a může se skládat z různých živin.
• Tapioková mouka i tapiokový škrob však odkazují na stejnou práškovou látku získanou z kořene maniokové mouky.
Na závěr by stačilo říci, že tapiokový škrob a tapioková mouka jsou opravdu jedna a ta samá věc. Mouka je však zastřešující pojem, kterým se označují všechny druhy mouky vyráběné na světě. Tapiokový škrob i tapiokovou mouku lze použít jako náhradu za běžnou pšeničnou mouku v bezlepkových receptech.

Složení:
Nativní tapiokový škrob.

Výživové hodnoty (na 100g):
Energetická hodnota: 1455 kJ/348 kcal.
Bílkoviny: 0 g. Sacharidy: 87,1 g. Tuky: 0 g. Sůl: 0,02 g.

Použití:
Pro zahuštění polévek a omáček rozmícháme tapiokový škrob vždy v malém množství studené vody a za stálého míchání přidáváme do vroucího pokrmu ke konci přípravy. Necháme několikrát vzkypět a odstavíme.
Při přípravě pokrmů přidáváme tapiokový škrob na 1 l tekutiny v množství: u polévek 1 – 1,5 lžíce a u omáček 3 – 3,5 lžíce.
Škrob se používá pouze pro tepelné zpracování.
Můžete ho použít pro přípravu slaného i sladkého těsta, do placek, knedlíků a noků. Můžete ho použít i při obalování masa, ryb a zeleniny.
Tapiokový škrob se může používat samostatně nebo s jinými bezlepkovými moukami.

Skladování:
Uchovejte v chladu a suchu, chraňte před přímým slunečním zářením.