Xantanová guma


Cena s DPH
Cena bez DPH
39,00 Kč
33,91 Kč
Obsah balení100 g
Kód zbožíWB001
ZnačkaWolfberry
Dostupnostskladem
Vhodné:
  • od 1. fáze Dukanovy diety neomezeně
  • při hubnutí
  • pro bezlepkovou dietu
ks

Charakteristika:
Xantanová guma zlepšuje kvalitu pečiva a působí jako emulgátor a přírodní stabilizátor. Je vynikající nejen pro přípravu bezlepkových pokrmů.
Xantanová guma, které se někdy říká i xantan, nebo E 415, je prášek bez chuti a bez zápachu, který se získává fermentací sacharidů za pomoci bakterie Xanthomonas campestris. Vzniklý polysacharid má molekulovou hmotnost okolo 200 000 a v případě xanthanových monomerů se skládá z glukózy, kyseliny glukuronové, manózy, esterifikované kyseliny octové a kyseliny pyrohroznové.
Xantanová guma je hydrokoloidní, takže na sebe dobře váže vodu. Této její vlastnosti se využívá především při náhradě lepku, protože pomáhá zlepšovat vlastnosti těsta vyráběného z bezlepkových surovin. Pečivo se s xantanem daleko méně drobí, lépe drží tvar, ale hlavně vydrží daleko déle vláčnější. 
Při Dukanově dietě vhodný již od 1. fáze.

Složení: 
Xantan

Výživové hodnoty (na 100g): 
Energetická hodnota: 1223 kJ / 292 kcal
Bílkoviny: 7 g. Sacharidy: 73 g. Tuky: 0 g.

Použití:
Xantan můžete používat jak při klasickém pečení, tak při přípravě pečiva v domácí pekárně. Přidává se zamíchaný do mouky a může se použít nejen do kynutého těsta, ale například i do lineckého, piškotového, třeného, odpalovaného, nebo listového těsta.
Při přípravě bezlepkových výrobků se dává 1 až 2 g xantanové gumy na 1 kilogram všech suchých hmot použitých při přípravě těsta. Hotové výrobky, a to nejen pro celiaky, zůstávají s xantanovou gumou daleko déle křehké, čerstvé a pomaleji vysychají.
Xantan se ale dá použít i při přípravě dressingů, masových šťáv a omáček, při zavařování masa, domácí výrobě šunky, zmrzliny, nebo dokonce cukrovinek, které budou mít konzistenci “gumových medvídků“.

Skladování:
Uchovávejte v suchu a při teplotě do 25°C.

Alergeny:
Nejsou známy nežádoucí účinky a většinou je dobře snášen. Vzhledem k tomu, že se Xanthan vyrábí z produktů (kukuřice, soja, apod.), které mohou být samy o sobě alergeny, existuje u citlivých osob riziko vzniku alergické reakce, doprovázené např. zažívacími problémy, průjmem či bolestí hlavy.