Guarová guma


Cena s DPH
Cena bez DPH
55,00 Kč
47,83 Kč
Obsah balení100 g
Kód zbožíNJ018
ZnačkaNatural
Dostupnostskladem
Vhodné:
  • od 1. fáze Dukanovy diety neomezeně
  • při hubnutí
  • pro bezlepkovou dietu
ks

Charakteristika:
Guarová guma (E412) je polysacharid s velkou viskozitou vyráběný z guarových bobů, semen rostliny Cyamopsis tetragonoloba podobné fazoli. Jde o rostlinu čeledi bobovitých, je to luštěnina, která se pěstuje hlavně ve střední Asii, především v Indii a Pákistánu. Jde o polysacharid dobře rozpustný ve vodě, patří k tzv. rozpustným vlákninám. Ve vodě totiž tvoří silně viskózní roztok i bez zahřívání, proto našel využití jako zahušťovadlo a stabilizátor disperzí v potravinách a také ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu.
Guarová guma patří k rozpustným vlákninám. Vlákniny jsou látky, které procházejí trávicím traktem v nezměněné podobě. Přestože se nevstřebávají ani dále nemění, významně ovlivňují zdravotní stav člověka.
Pro dosažení potřebné viskozity stačí velmi malé množství guarové gumy (osmkrát méně než kukuřičného škrobu), proto se používá k zahušťování v mnoha druzích potravin (mléčné a mražené krémy, v jogurtech, zmrzlině, nebo v některých pudinkových či smetanových krémech, instatní polévky a omáčky, pekárenské výrobky, saláty, hořčice, tatarská omáčka atd.). Guma guar se prodává do mražených krémů, kterým přidává na objemu, zlepšuje jejich texturu a zvyšuje odolnost vůči tepelnému šoku. Guma guar také prodlužuje životnost pekařských výrobků, zahušťuje salátové zálivky, instantní polévky a omáčky a používá se k vytváření filmů na povrchu masných výrobků.
Při Dukanově dietě vhodná již od 1. fáze.

Složení:
Guarová guma.

Použití:
Polévkovou lžíci guaru přimíchejte do 0,5 kg bezlepkové směsi.

Skladování:
Uchovávejte v suchu a při teplotě do 25°C.

Alergeny:
Při použití jako přídavná látka v potravinách může způsobovat alergii. U citlivých jedinců však může guarová guma způsobovat při styku s pokožkou kopřivku.